Statsforvalteren
Bokmål
Nynorsk
Logg inn
Metodistkirken I Norge
Tros- og livssynssamfunn
Vigsler, forstandere og seremoniledere
Tilskuddsstatistikk
Informasjon
Metodistkirken I Norge
Kristendom
Sist bekreftet: 08.02.2023
Organisasjonsnummer
974230887
Fylke
Oslo
Statsforvalter
Statsforvalteren i Oslo og Viken
Registrert dato
15.06.2023
Vigselsmyndighetsdato
30.06.2023
Aktiv
Ja
×
Registreringsgrunnlag
Beskriv religionen eller livssynet som tros- eller livssynssamfunnet bygger på:
Metodismen er en retning innen kristendommen med ca. 80 millioner tilhengere. Metodistkirken omfatter i dag flere kirker, hvorav mange samarbeider i World Methodist Council. Metodismen kan beskrives som en lavkirkelig bevegelse som brøt ut fra Den anglikanske kirke på 1700-tallet. Den største kirken er The United Methodist Church (UMC) med ca. 12 mill. medlemmer over hele verden. Metodistkirkene i Norge er en del av UMC. Metodistkirken etablerte seg i Norge på 1850-tallet og bredte seg fra Lista i sør til Hammerfest i nord. I Norge har Metodistkirken hatt en viktig rolle i forhold til det økumeniske samarbeidet i Norge og var sentral under etableringen av Dissentertinget etter krigen, senere Norges Frikirkeråd og også ved etableringen av Norges Kristne Råd. Alle lokale menigheter er tilsluttet Metodistkirken i Norge, som er et nasjonalt registrert kirkesamfunn, registrert i Norge fra 1856. Metodistkirken i Norge er tilsvarende en del av The United Methodist Church. Trossamfunnets lære framkommer i Metodistkirkens Lære og Kirkeordning (KO), ”The Northern Europe & Eurasia Book of Discipline of the United Methodist Church” (BOD), og er felles for The United Methodist Church. Denne regulerer og er forpliktende for Metodistkirken i Norge og de tilsluttede menigheter.
Hvilken lære og hvilket verdigrunnlag har samfunnet?
Metodistkirkens lære og kirkeordning peker på sju grunnleggende kristne bekjennelser som vi deler med andre kristne: (1) Med kristne fra andre kirkesamfunn bekjenner vi troen på den treenige Gud – Faderen, (2) Sammen med alle kristne tror vi på frelsens mysterium i og ved Jesus Kristus (3) Vi deler den kristne tro at Guds gjenløsende kjærlighet virkeliggjøres i menneskets liv ved Den (4) Vi oppfatter oss som en del av Kristi universelle kirke når vi ved tilbedelse, forkynnelse og (5) Med andre kristne erkjenner vi at Guds rike både er en nåværende og en framtidig realitet (6) Vi deler med mange kristne kirkesamfunn en erkjennelse av Skriftens autoritet i trosspørsmål, den bekjennelse at vår rettferdiggjørelse kommer av nåde ved tro og den alvorlige erkjennelse av at (7) Med andre kristne forkynner vi kirkens fundamentale enhet i Kristus Jesus. Metodistkirken har alltid lagt vekt på sosial rettferdighet. Kirkens medlemmer har ofte tatt tydelige kristne standpunkt i kontroversielle spørsmål. De første metodister gav uttrykk for motstand mot slavehandel, smugling og umenneskelig behandling av fanger. Dokumentet «De sosiale prinsipper» beskriver grundig Metodistkirkens verdigrunnlag og arbeids for sosial rettferdighet. Vedlegger dokumentet.
Hvilke tros- eller livssynsaktiviteter har dette samfunnet? Beskriv:
I lokalmenighetene utover landet blir det holdt stort sett ukentlige gudstjenester og samlinger for barn, ungdom og voksne. De fleste menighetene har virksomhet knyttet til diakoni både lokalt, men også bistandsprosjekter i utlandet som administreres gjennom Metodistkirkens Misjonsselskap. Metodistkirken praktiserer barnedåp og tilbyr seremonier ved dåp, konfirmasjon, vigsel og begravelse.
Har samfunnet egne aktiviteter eller opplæring som er rettet mot barn og unge? Gi en kort beskrivelse av innholdet, omfanget og formen av tilbudene:
Aktiviteter for barn og unge starter i spedbarnsalderen med f.eks. spedbarnssang. Etter hvert har flere menigheter tilbud som aktivitetsgrupper, barnekor, søndagsskole (evt. på hverdager) ungdomskor, speidergrupper i tillegg til konfirmantundervisning. I tillegg til lek og fellesskap er det grunnleggende undervisning i kristendom, men også om andre religioner og livssynssamfunn og om samfunnsansvar, som er en viktig del av kirkens virksomhet.
Har samfunnet egen opplæring for voksne? Beskriv hvilken type opplæring:
Ingen annen opplæring enn den som gis gjennom gudsjtenester og andre møteformer. Undervisning kan også skje gjennom bibelgrupper/samtalegrupper. Allt deltakelse er basert på frivillighet.
Driver tros- eller livssynssamfunnet annet arbeid eller andre aktiviteter? Beskriv her:
Stiftelsene Betanien driver sykehus i Bergen og Skien i tillegg til barnehage i Bergen. Sykepleierhøgskolen i Bergen inngår nå i VID. Aldershjem drives av Stiftelsen Metodisthjemmet i Bergen. Utdanning. Kirken har høgskole for kristendom og praktisk teologi for prester og misjonærer. Litteratur/forlagsvirksomhet. Metodistkirken utgir kirkebladet «Brobyggeren» som utgis 4 ganger i året og har i underkant av 500 abonnenter. I tillegg utgis andaktsheftet ”I Dag” som utkommer med 4 nummer i året og har ca. 2.500 abonnenter. Misjonsarbeid. Fra Norge arbeider kirken i Liberia, Zimbabwe og Sierra Leone. Ved siden av det evangeliske arbeid legges det særlig vekt på helsearbeid og undervisning av kvinner og barn. De fleste av Metodistkirkens prosjekter støttes av NORAD. I tillegg sender vi noe støtte til Metodistkirkene i Baltikum og Ukraina.
Hvordan er samfunnet organisert, og hvordan styres samfunnet? I tillegg til å gi en beskrivelse av dette, kan dere også laste opp samfunnets vedtekter (eller liknende).
Fire nivåer Våre høyeste organer er delt i fire nivåer; menighetsplan, områdeplan, biskopsplan og verdensplan. Menighetskonferansen I hver menighet er det en menighetskonferanse hvert år. Her har alle medlemmer stemmerett og forslagsrett. Her godkjennes regnskaper og vedtas budsjetter. Arbeidsplaner for det neste året vedtas og det velges en rekke komiteer med hvert sitt ansvar for menighetens arbeide. Menighetsrådet er ansvarlig for menigheten mellom konferansene. Personalkomiteen er ansvarlig for de ansatte i menigheten. Diakonikomiteen er ansvarlig for menighetens diakonale arbeid. Det kan være besøkstjeneste hos eldre og syke, grupper for rusmisbrukere og andre. Misjonskomiteen har ansvaret for at informasjon om samarbeidslandene våre kommer ut til medlemmene og for at det samles inn midler til arbeidet. Forvaltningskomiteen har ansvaret for vedlikeholdet av kirkebygget og presteboligen. Barne- og ungdomsrådet velges blant de som er aktive i barne- og ungdomsarbeidet. Antallet komiteer og deres ansvarsområde varierer etter menighetens størrelse. Noen steder kan noen være slått sammen, men alle ansvarsområdene skal være ivaretatt. Årskonferansen Hver menighet velger også delegater til Årskonferansen. Her møter også alle de ordinerte. Årskonferansen velger bl.a. Metodistkirkens Hovedstyre som er kirkens øverste organ etter Årskonferansen. Hovedstyret består av tilnærmet 50%/50% ordinerte og lekfolk. Og det er også tilnærmet 50%/50% balanse mellom kvinner og menn. Årskonferansen velger også medlemmer til andre styrer og råd og godkjenner Metodistkirkens sentrale regnskaper. Slik er det også på de to øverste nivåene. Sentralkonferansen Sentralkonferansen omfatter et biskopsdistrikt i Metodistkirken. Norge tilhører Nord-Europa. Det består av Norge, Sverige, Danmark, Finland, Finland (svensktalende), Estland, Latvia og Litauen. Sentralkonferansen samles hvert fjerde år. Her velges blant annet biskopen av de valgte delegatene. Generalkonferansen Det aller øverste nivået er Generalkonferansen. Denne samles hvert fjerde år og har delegater fra Metodistkirken i hele verden. Det er bare Generalkonferansen som kan endre noe i vår Lære- og kirkeordning. Det velges også råd og styrer tilsvarende de andre nivåene.
Hvor i landet har samfunnet sin utbredelse? Forklar kort her:
Metodistkirken har menigheter over hele landet og i alle fylker. Fra Lista i sør til Hammerfest i nord. Den største andelen av medlemsmassen finner vi i dag på det sentrale Østlandet og i Bergen.
Samfunnets rutiner for inn- og utmelding og vilkår for medlemskap:
Innmelding skjer ved dåp, barn under 15 år sammen med foreldre eller som "Bekjennende medlem" (Se mer info under) Utmelding skjer enten via foreldre (under 15 år) eller egen utmelding (over 15 år) Utmeldingen skal normalt skje skriftlig.
På vegne av mitt samfunn kan jeg opplyse at det følger disse rutinene:
Melder personer som har fylt 15 år, seg selv inn i eller ut av samfunnet?
Ja
Er det den eller de som har foreldreansvaret, som melder barn under 15 år inn i eller ut av samfunnet?
Ja
Tros- eller livssynssamfunnet aksepterer alltid skriftlig utmelding.
Ja
Har tros- eller livssynssamfunnet egne vilkår for medlemskap? Hvis ja, beskriv dem kort her. Skriv "Nei", hvis samfunnet ikke har egne vilkår for medlemskap.
Det stilles ingen spesifikke krav. Ved innmelding som "Bekjennende medlem" har vi rituale for det. (Se vedlegg "Liturgier s. 53-55)
På hvilken måte kan man melde seg inn i tros- eller livssynssamfunnet? Forklar kort her:
Medlemskap kan skje ved dåp (etter foreldres ønske) Barn under 15 år kan meldes inn sammen med en eller begge foreldre hvis foreldrene ønsker det. Etter eget ønske kan en person melde seg inn som det vi kaller "Bekjennende medlem". Det gjøres ved medlemsopptakelse enten i en gudstjeneste eller kan også skje f.eks. på prestekontoret.
Tros- eller livssynssamfunnet skal føre register over sine medlemmer.
Ja
Inneholder medlemsregisteret dato for inn- og utmeldinger?
Ja
Kontaktinformasjon
Metodistkirken I Norge
St. Olavs Gate 28
0166 OSLO
Telefon:
23332700
Vigsler
Navn
Godkjent
Fylke
Aktiv
Navn
Fylke
Medlems- og tilskuddshistorikk
Graf
Tabell
År
Medlemmer
Tilskudd
2022
9623
kr 13 019 919,00
2021
9744
kr 12 764 640,00
Tilbake til liste
×
Endringslogg
×
Endringslogg